دانلود پایان نامه مهندسی عمران
ارزیابی اقتصادی بهسازی لرزه ای پلها
*قابل استفاده برای گروه اقتصاد و مدیریت
مقدمه:
واقعیت دنیای کنونی حاکی از این است که کشورهای مختلف جهان در سطوح متفاوتی از توسعه اقتصادی قرار دارند. این مساله، کشورها را به دو گروه توسعه یافته و در حال توسعه یا کمتر توسعه یافته تقسیم می نماید. در بین علتهای بیشماری که میتوان به عنوان عوامل عقب ماندگی گروه دوم ذکر کرد، تخصیص نامناسب منابع اقتصادی اندکی است که در اختیار آنها قرار دارد. تا جایی که بعضی از اقتصاددانان توسعه عامل اخیر را علت اصلی عقب ماندگی و از ویژگیهای کشورهای در حال توسعه میدانند. بنابر این شاید بتوان گفت که به کارگیری صحیح و درست منابع کمیاب در دسترس راه توسعه و رسیدن به آن را برای آنها هموارتر می نماید.
در میان تعاریف مختلف علم اقتصاد مهمترین تعریف آن اختصاص منابع کمیاب و محدود به نیازهای نامحدود تعریف میباشد. در این تعریف چند نکته اساسی نهفته است:
• اولاً: منابع محدودند.
• ثانیاً: خواسته ها و نیازها نامحدود میباشند.
• ثالثاً: روش یا روشهایی را میتوان و یا باید ایجاد کرد (تکنولوژی تولید) که بتوان حداکثر استفاده (حداکثر تولید) را از آنها به دست آورد.
به کارگیری روشهای فوق نیازمند ایجاد زمینههای لازم جهت استفاده از آنها در تولید کالا و خدمات میباشد. این زمینهها به وسیله سرمایهگذاری در بخشهای مختلف و از طریق اجرای طرحها در چارچوب برنامهریزیهای اقتصادی امکان پذیر میباشد. برنامهریزیهای اقتصادی و تعیین اهداف طرحهای سرمایهگذاری میتواند استفاده صحیحتری از منابع موجود را فراهم آورد. نکته مهم در اینجا قابلیت اجرای طرح سرمایهگذاری است. در صورت وجود چنین قابلیتی، سودآوری، هزینه فرصت و استفاده بهینه از منابع با توجه به طرحهای جایگزین همیشه مد نظر میباشند.
شاید مواردی یافت شوند که در مراحل اولیه سرمایهگذاری در کشورهایی که زمینه سرمایهگذاری در آنها بسیار زیاد و سرمایهگذاری کمتر شده است نیاز به بررسی دقیق و همه جانبهای که در بالا ذکر شد وجود نداشته باشد. به طور مثال سرمایهگذاری در مناطق محروم از این جملهاند. در این مناطق نفس سرمایهگذاری به لحاظ مسایل اجتماعی بیشتر مد نظر مسوولان میباشد تا سود آوری اقتصادی آنها که به عنوان شاخص در نظر گرفته شده است. البته در چنین مواردی باز هم معیار کارایی منابع مطرح بوده و احتمال اختصاص به فعالیت رقیب وجود دارد. مثلاً میتوان به صورت کیفی اثرات اجتماعی ناشی از اجرای یک طرح را منطقه محروم نام برد.
در مراحل پیشرفتهتر توسعه یافتگی و کاهش زمینههای سرمایهگذاری علاوه بر محدودیت بیشتر منابع اجرای یک طرح بدون بررسیهای همه جانبه و کامل، امکان اتلاف منابع را بوجود خواهد آورد. و در اینگونه موارد نیازمند « ارزیابی » هستیم. شاید اگر به این نکته خاص توجه می شد، طرحهای نیمه تمامی که به حال خود رها شدهاند وجود نداشت. استفاده از منابع کمیابی چون نیروی کار متخصص، سرمایه، ارز، مدیریت، منابع طبیعی در راستای اجرای یک طرح باعث محروم ماندن دیگر طرحها از چنین منابعی میگردد. در اینجاست که مطالعات و ارزیابی طرحها میتواند نشان دهد که استفاده از این منابع در کدام طرح تولید بیشتر و نهایتاً رفاه بیشتری به ارمغان میآورد و به دنبال آن نحوه استفاده بهینه میتواند ما را در راه اجرای طرحهای بیشتری کمک نماید.
کلمات کلیدی:
انواع پلها
بهسازی لرزه ای پلها
تجزیه تحلیل هزینه - فایده